lørdag 21. februar 2015

I går ettermiddag dro vi til en by som heter Mediasch for å treffe de andre kantorene som arbeider i den lutherske kirken i Romania. Det var også Jürgs første møte med kirkemusikerne som han har ansvaret for. Det var ikke alle som kunne komme, alikevel var vi 15 stk. som troppet opp på de flotte og ny-restaurerte menighetslokalene som nesten var som et hotel å regne. Der var det både enkeltrom og dobbeltrom med hvert sitt bad, et enormt kjøkken og en gedigen foyer som blir brukt til bla matsal. Det fikk meg til å tenke på vår egen lille kirkestue der vi også pleier å losjere inn musikere. Den kan nok ikke måle seg meg fasilitetene her, men den har jo likevel såpass med sjarm at det alltid er rift om å få bo der når vi trenger å innkvartere musikere.
Slik så det ut da vi ankom menighetssenteret som opprinnelig var et kjempestort skur i tilknytning til prestegården.  Der hadde noen av kantorene laget spaghetti for de langveisfarende. Dvs for oss var det bare litt over en times kjøring, men det var andre som hadde reist adskillig lenger. Men før maten ble inntatt ble vi ønsket velkommen med  champagne. 

Veldig hyggelig! Og utrolige hyggelige, artige og dyktige kolleger. Vi var faktisk ikke de eneste utlendingene. Tre av kantorene kom opprinnnelig fra Østtyskland, og en var rumener men fra den ungarske minoriteten. Men vi var de eneste med ikke-kommunistisk bakgrunn. Det høres kanskje litt rart ut å trekke det spesielt fram, men det går faktisk ikke an å ha en samtale her i landet  uten at kommunisttida blir nevnt. Det er et stadig tilbakevendende tema som sitter veldig dypt i folk. Ofte kommer minner fra denne tida frem ofte som galgenhumor, men innimellom også med et veldig alvor som viser at de på langt nær er ferdig med det brutale regimet menge av dem bare har opplevd som barn. Det er jo tross alt 25 år siden revolusjonen.
Fredagskveld hadde vi så mye å snakke om at  møtet ikke ble hevet før lenge etter midnatt.
Innimellom diskusjonene bladsang vi kormusikk. Og hvilke primavistasangere! Veldig artig å dele ut den ene noten etter den andre og det funker på første forsøket. I Romania er hørelære og musikkteori høyt prioritert på det viset at alle som tar timer i musikkskolen må ha både teori og hørelære fra de er små. Slikt blir det selvfølgelig gode bladsangere av.

Et av temaene vi fortsatte med lørdags morgen etter en kort natts søvn var det årlige kortreffet som finner sted i juni. De fleste kantorene dirigerer kor som skulle delta på kortreffet som er  en av de store happeninger blandt tysk-rumenerne. Vi diskuterte egnet sted for å huse ca 250 sangere og vi kom fram til et kanskje egnet sted 6 km fra Mediasch. Etter lunsj dro hele gjengen på en spontan befaring til en kirkenborg i nærheten som de holder på å fikse opp og som i tillegg til kirke rommer både museum, gjestestuer og muligheten til bespisning.
Etter å ha prøvd akkustikken i kirka med firstemte satser og fått demonstrert et flott men ganske ustemt Hesse-orgel fra 1874,  fikk vi servert kaffe og kaker av "Die Kuratorin" som er det samme som menighetsrådsleder hos oss. Hun er en av de som dro til Tyskland etter revolusjonen men som valgte å vende tilbake igjen. Nå driver hun denne kirkeborgen, som det forøvrig finnes mange av her i Transilvania, og tar imot reisegrupper som hun både guider og lager mat til. Stolt kunne hun fortelle at de serverer egenprodusert mat, vin og sprit. Sistnevne serverer hun i tårnet og det var vist ikke alle som klarte å gå like støtt ned de smale trappene etter denne smaksopplevelsen.
Nåvel, avgjørelsen for oss falt ganske lett: Kortreffet 13. juni 2015 blir her i Meschen. 



Gestern Nachmittag fuhren wir nach Mediasch, um die anderen hauptberuflichen Kantoren zu treffen. Das war auch mein erstes Treffen mit den Angestellten, für die ich indirekt zuständig bin – dh., sie sind angestellt bei ihrer jeweiligen Kirchgemeinde, gleichzeitig ein Teil des grossen Bistums Rumänien, wo ich als Musikwart tätig bin. Leider konnten nicht alle teilnehmen, doch wir waren ca. 15 Personen, die sich im neugebauten Kirchgemeindehaus versammelten. Eine riesige Küche, grosszügige Gästezimmer und eine sehr gastfreundliche Atmosphäre liessen das Haus eher wie ein kleines, wohlausgestattetes Hotel auf uns wirken. Verglichen mit der kleinen Kirchenstube in Flakstad wirkte die umgebaute Scheune gigantisch, doch die geographische Lage und der Charme, den die Kirchenstube ausstrahlt ist so attraktiv, dass einige unserer ehemaligen GastmusikerInnen jedes Mal speziell darum gebeten hatten, gerade dort zu wohnen. Einige der in der Nähe wohnenden KantorInnen kochten Spaghetti für uns und deckten eine schöne Tafel. Und vor dem Essen wurde sogar Champagne ausgeschenkt zur Ehre von uns Neuankömmlingen, wie herzlich! Und die neuen KollegInnen sind wirklich liebenswürdige, humorvolle, lustige und tüchtige Musikarbeiter der Kirche. Drei der KantorenInnen kommen aus der ehemaligen DDR, einer ist ungarisch rumänisch. Alle anderen haben also einen kommunistischen Hintergrund. Etwas seltsam, gerade das hervorzuheben, doch wir bitten zu bedenken, dass diese mehrere Generationen daurende Zeit fast alles im Leben der Menschen stark prägte. Manchmal tauchen galgenhumoristische Episoden auf, machmal sehr ernste Tatsachenberichte. Am Freitagabend dauerte die Sitzung bis nach Mitternacht. Dazwischen sangen wir immer wieder Mitgebrachtes. Und alle sind gute BlattsängerInnen. Wie schön, Noten austeilen zu können, die sofort in Musik umgesetzt werden! In den  osteuropäischen Ländern wird (wurde) Gehörlehre und Musiktheorie als sehr wichtig eingestuft und schon die Kleinsten werden in diesen Fächern zusätzlich zum Instrumentalunterricht geschlult. Eines der wichtigen Themen war das alljährliche Chortreffen. Nach dem schmackhaften Lunch im Hotel Traube fuhren wir 6 km nach Meschen, wo wir rekognoszierten. Eine fantastische Kirchenburganlage, eine liebliche Landschaft, eine tolle Orgel und eine gastfreundliche, humorvolle, eigenwillige und liebenswürdigen Kuratorin erwartete uns, und die Entscheidung, die während des Abschiedskaffes getroffen wurde, fiel nicht schwer: Dieser Ort ist für das Chortreffen am 13. Juni 2015 mehr als geeignet.






3 kommentarer:

  1. Så artig at lese om allt dere oplever! Herrlig!!

    SvarSlett
  2. Unner dere disse fine opplevelsene! Vi hadder ordinasjonagudstjeneste i Buksnes i går.En flott opplevelse og Andrey spilte postludium så kirkerommet var fylt av musikk fra gulv til tak.Spennende prest også, med bakgrunn fra klassisk itsliendk studier og musikk.

    SvarSlett
  3. Ja leste om han på nettet ett eller annet sted. Han virket veldig interessant.

    SvarSlett